Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan választhatod ki a megfelelő sisakot?

Milyen a biztonságos bukósisak? A választék széles, a lehetőségek száma szinte végtelen. Olcsó vagy drága, nyitott bukósisak, felnyitható bukósisak vagy zárt bukósisak, üvegszálas, carbon, polikarbonát... ha te is elvesztél a különböző típusok és dizájnok között olvass tovább és segítünk megfejteni a számodra legjobb motoros sisak titkát.

NYITOTT BUKÓSISAK VAGY ZÁRT BUKÓSISAK?

Először is nézzük meg őket kialakítás szerint. A nyitott bukósisak leginkább városi motorozáshoz alkalmas. Ebből létezik elöl plexivel ellátott verzió, vagy teljesen nyitott – utóbbihoz szemüveget is kell majd viselned. Előnye, hogy könnyű le- vagy felvenni, jól szellőzik és nem szűkíti be a látóteredet. Azt viszont vedd figyelembe, hogy ezek a fajta bukósisakok az álladat egyáltalán nem védik.

A zárt bukósisak a legelterjedtebb változat és ez tart legbiztosabban. Ugyan kicsit nehezebb felvenni, de ez szűri ki leginkább a zajokat is. Versenypályán csak ebben motorozhatsz, de ha megbízható védelemre vágysz a közúton is, akkor ez a neked való választás.

A harmadik motorossisak-típusnál a plexi az állrésszel együtt felnyitható, így anélkül tudod szabaddá tenni az arcod, hogy le kelljen venned. Ha szemüveges vagy, valószínűleg ez a verzió lesz a legkényelmesebb számodra, de mindig figyelj rá, hogy indulásnál lezárd, hiszen esés esetén csak így védi az állad.

Létezik még két kategória, az enduro és a cross-sisak, ezeket azoknak ajánlják, akik nem csak aszfalton, de terepen is szeretnének motorozni. Előbbi egy masszívabb, nehezebb motoros sisak, míg a cross változat ugyan súlyra könnyű, de plexi nélküli, így szemüveg is szükséges hozzá.

A motorbikewriter.com szerkesztői elemezték az elmúlt évek statisztikáit és kiderült, hogy a balesetek 19,4 százalékánál az állrész sérül, ami elég nagy érv a részben vagy egészben zárt sisakok mellett.

A külső héj anyaga is számít

Anyaguk szerint beszélhetünk műanyag, azaz polikarbonát vagy kompozit motoros sisakokról. Az előbbi kategória olcsóbb és kevésbé sérülékeny, a kompozit sisakok viszont jobban vizsgáznak a törésteszteken. Ha egy polikarbonát motoros bukósisakot leejtesz, akkor kisebb az esélye, hogy megsérül, a legtöbb esetben használható marad. A kompozit sisakok általában üvegszál, karbonszál és műgyanta keverékéből állnak, könnyebbek, de érzékenyebbek is a műanyag verziónál. Ha egy ilyen motoros sisak leesik és megsérül a műgyanta réteg, akkor cserélni kell, mert baleset esetén már nem lesz képes 100%-ban elnyelni az ütéseket.

Tényleg a méret a lényeg!

A típus és anyag kiválasztásánál is fontosabb szempont, hogy a motoros bukósisak pontosan és hézagmentesen illeszkedjen a fejedre. Ha túl nagy, akkor menet közben elcsúszhat, ami balesetveszélyes, esés vagy ütközés esetén pedig nem fog megfelelően védeni az ütésektől. Ugyanígy rossz, ha a motoros sisak túl szoros, mert nem csupán kényelmetlen lesz egy idő után, de zavarhat a koncentrációban, ami ugyancsak balesethez vezethet.  Honnan tudod, hogy egy motoros bukósisak éppen a te méreted? Próbáld ki a következő trükköt:

Vedd fel a sisakot, majd a tarkódnál nyomd előre. Ha a homlokod és sisak közé alig tudod benyomni a mutatóujjadat, akkor ez lesz a neked való. Ha nem megy be, vagy pont, hogy erőfeszítés nélkül befér, akkor válogass tovább!

Drágát vegyek? Az biztonságosabb?

A bukósisak árak kérdésében végsősoron úgyis a pénztárcád dönt majd, azonban, ha a típust és anyagot sikerült kiválasztani, akkor érdemes utánanézned az egyes márkák töréstesztjeinek. Létezik egy úgynevezett SHARP teszt, amit a brit Közlekedési Minisztérium dolgozott ki és aminek célja az egyes motoros sisakok biztonságának felmérése. Az adatokat nézve jól látszik, hogy ugyanúgy jó értékelést kaphat egy olcsóbb kategóriájú motoros sisak is, mint a drágább verzió. Ugyanolyan eredményt érhet el egy 30 fontos, mint a 130 fontba kerülő sisak. A MotorVerzum bukósisak webshopon is forgalmazott márkák (pl.: Givi, Scorpion) sisakjairól is találsz náluk értékeléseket.

A legfontosabb szempont legyen a motoros sisak kiválasztásánál a megfelelő méret, ezután dönthetsz a pénztárcád függvényében az anyagról. Egy olcsóbb és egy drágább motoros sisak is megkaphatja ugyanazt a SHARP minősítést, nem az határozza meg az árat, hogy melyik mennyire biztonságos. A magasabb árkategória általában magasabb kényelmi fokozatot jelent, jobb szellőzést, antiallergén, mosható bélést – de az ütéstől az olcsóbb is védi a fejedet.